Czym charakteryzuje się zakład przetwórstwa owocowo warzywnego
Polska znajduje się w samej czołówce producentów warzyw i owoców. Eksportujemy je nie tylko w formie świeżej, ale i przetworzonej. Po latach niełaski odradzają się zakłady przetwórstwa owocowo warzywnego, które ponownie zostały nie tylko zauważone, ale docenione przede wszystkim za wysokie standardy produkcji, a tym samym za niekwestionowaną jakość.
Z ogólnie przyjętej definicji zakład przetwórstwa owocowo warzywnego zajmuje się produkcją wyrobów skrzepłych tj. konfitury, dżemy, marmolady, galaretki; soków, nektarów czy mrożonek. Naturalnie, to tylko zarys możliwości, które w istocie pozwalają także na wytwarzanie win owocowych, miodów pitnych, cydrów, marynat, konserw czy suszu. Głównym zadaniem zakładu przetwórstwa owocowo warzywnego jest oczywiście wyprodukowanie wysokiej jakości produktów pochodzących ze zdrowych i dorodnych surowców.
Potrzeba małych i dużych zakładów przetwórstwa owocowo — warzywnego
Trzeba przyznać, że nasz kraj obfituje w sady oraz pola uprawne. Trudno wyobrazić sobie sytuację, w której nie byłyby zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego, jednak w opinii wielu ekspertów, nadal istnieje konieczność otwierania nowych, mniejszych firm, ulokowanych przy sadach. Lokalne działalności zajmujące się przetwórstwem to nie tylko rozwiązanie dość wygodne dla samych sadowników czy rolników, ale przede wszystkim ekonomiczne. Ponadto taki zakład przetwórstwa owocowo warzywnego staje się automatycznie promocją dla danego regionu czy miejscowości, co z kolei pozytywnie wpływa na odbiór końcowych produktów, które są mianowane przez konsumentów jako lokalne-a więc jedne z najlepszych.
Naturalnie nie można jednocześnie ulegać twierdzeniom, że duże zakłady przetwórstwa owocowo — warzywnego nie dopełniają norm jakości. Wprost przeciwnie, te od lat są objęte prawem i wymaganiami unijnymi, w dużej mierze są one zakładami zmodernizowanymi o nowoczesnych liniach technologicznych. Jakość surowców jest właściwie sprawdzana, podobnie jak produkt końcowy.
Świadomy konsument
Zakład przetwórstwa owocowo warzywnego to bardzo wymagająca działalność, zależna od kilku czynników. Do najbardziej nieprzewidywalnego elementu należy sezonowość, a wraz z nią aura pogodowa. Od lat sezon letni przynosi wiele niespodzianek w postaci suszy bądź nadmiernych opadów. To wpływa na jakość oraz ilość surowców trafiających do zakładu przetwórstwa owocowo warzywnego. W związku z tak dużą zmienną i jednocześnie niewiadomą konieczne jest nie tylko rozbudowanie zakładu pod kątem różnorodności produkcji, ale też budowanie świadomości wśród konsumentów. Pokazanie prostej i szybkiej linii od sadu do domu klienta jest jednym z czynników, które pozytywnie wpływają na zwiększenie sprzedaży wszystkich wyrobów. Dobry zakład przetwórstwa owocowo warzywnego stawia także na ekologiczne metody wytwarzania, powrót do starych receptur i zagwarantowanie niezmiennie wysokiej jakości.