Domowy sposób na suszone warzywa
Niemal każda gospodyni przygotowując posiłki używa różnego rodzaju przypraw, które nadają daniom charakteru i wyrazistego smaku. Nie chodzi tylko o sól i pieprz, ale różnego rodzaju zioła czy mieszanki przypraw. Podstawą często są również suszone warzywa. Oczywiście można kupić gotowy susz warzywny, ale zdecydowanie lepiej go zrobić samemu.
Domowy sposób na suszone warzywa
Nie ma nic trudnego w samodzielnym przygotowaniu suszu warzywnego. Wystarczą dobre chęci i odrobina czasu. Nie potrzebujemy również specjalistycznego sprzętu, bo wystarczy piekarnik. A jeśli posiadamy suszarkę do grzybów, warzyw i owoców to jeszcze lepiej. I można zabierać się do dzieła.
Warzywa na susz – jak pozyskać i jakie wybrać?
Susz najlepiej robić kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw. Jest to istotne o tyle, że wówczas warzywa są najbardziej wartościowe i pełne smaku. Jeśli nie mamy przydomowego ogródka, to kupujemy warzywa na susz w sklepie czy na targu. Najlepiej jakby były to warzywa ekologiczne, uprawiane bez sztucznego nawożenia i chemicznych środków ochrony roślin. Daje nam to gwarancję ich najwyższej jakości.
Susz warzywny możemy komponować dowolnie, w zależności od naszych preferencji i upodobań. Dlatego też warto przygotować go samemu, a nie kupować gotowy produkt, który nie zawsze spełni nasze oczekiwania i przypadnie nam do gustu – smaku.
Wartości odżywcze suszu warzywnego
Suszenie polega przede wszystkim na odparowaniu wody. Jest to najbardziej powszechna metoda utrwalania żywności. Susz ma oczywiście nieco gorsze wartości odżywcze niż świeże warzywa. Niemniej jednak jest jak najbardziej polecany, choćby dlatego, że dostarcza więcej błonnika i cennych minerałów niż świeże produkty. Ponadto susz warzywny jest również źródłem węglowodanów oraz kwasów organicznych.
Jak przechowywać susz warzywny?
Nie wymaga jakiś specjalnych opakować. Wystarczy słoik ze szczelnie zamykaną pokrywką, który trzeba trzymać w suchym i najlepiej ciemnym miejscu. Wówczas z domowego suszu warzywnego będziemy mogli korzystać bez ograniczeń czasowych. Trzeba jednak pamiętać, że warzywa muszą być dobrze wysuszone (kruszyć się w rekach), zanim zostaną rozdrobnione i przełożone do słoików. Wówczas susz się nam nie popsuje.