Gluten, laktoza, weganizm, cukier.
Wśród wielu czynników odpowiadających za dobry stan zdrowia i samopoczucie człowieka, na pewno można wskazać odpowiednią dietę. Jednak taka dieta musi uwzględniać indywidualne predyspozycje człowieka, jego dotychczas przebyte choroby oraz zdiagnozowane nietolerancje pokarmowe.
Gluten i laktoza. Największe zło?
Śledząc ostatnie nowinki medialne, można odnieść wrażenie, że gluten i laktoza to największe zło. Przecież nasi dziadkowie, nasze babcie, spożywali gluten i laktozę w dużych ilościach i większość z nich nie ma z tego powodu żadnych problemów ze zdrowiem. Lekarze biją na alarm. Nie ma powodu, aby odstawiać gluten czy laktozę, jeśli nie ma ku temu ewidentnych wskazań medycznych.
Człowiek jednak jest wolny i jeżeli ma ochotę stosować dietę wegańską, czyli odrzucającą wszystkie produkty odzwierzęce, także nabiał, to oczywiście może to zrobić. Można również odżywiać się „na model azjatycki”, a zatem zamiast chleba jeść ryż. Producent zdrowej żywności dba zarówno o miłośników glutenu i laktozy, jak też o entuzjastów diet z wykluczeniami.
Jeszcze większe zło czyli o cukrze słów kilka
Jako jeszcze większe zło przedstawiany jest cukier. I tutaj faktycznie producent zdrowej żywności wychodzi naprzeciw oczekiwaniom społeczeństwa, oferując produkty bez dodatku cukru. Co innego owoce, zawierające cukier naturalny, a co innego batoniki i ciastka, do których cukier jest dodawany.
Zamiast cukru można użyć zamienników takich jak ksylitol. Jest to niezwykle zdrowy zamiennik cukru, który pozytywnie wpływa na zdrowie jamy ustnej. A można też tworzyć batony bez słodzików, z jak najbardziej podstawowych składników takich jak figi, kakao, daktyle, słonecznik, pestki dyni. Taka bomba witaminowa z pewnością każdemu wyjdzie na zdrowie.
Nietolerancje pokarmowe? Choroby?
Wiele osób bada się w kierunku nietolerancji pokarmowych. Takie badania można wykonać z krwi. Później, mając w ręku wynik, można poprosić dietetyka klinicznego o pomoc w ułożeniu odpowiedniej diety, w uwzględnieniem nietolerancji. Również przebyte choroby determinują w pewien sposób żywienie człowieka.
Producenci zdrowej żywności starają się trafić w gusta i potrzeby różnych ludzi, z różnymi oczekiwaniami. Dieta stworzona indywidualnie dla człowieka z różnymi ograniczeniami, na pewno pomoże mu w powrocie do pełni sił.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Vitapol