Susz warzywny – jak wykorzystać go w kuchni?
Susz warzywny to produkt, który coraz częściej gości na sklepowych półkach. Początkowo wzbudzający lekkie podejrzenia, dziś jest chętnie stosowany w kuchni. Jakie są jego właściwości zdrowotne i jak wykorzystać go w kuchni, żeby stworzyć unikalne, aromatyczne dania?
Czym jest susz warzywny?
Susz warzywny to nic innego jak wysuszone warzywa, najczęściej w niewielkich kawałeczkach. Warzywa sprzedawane w opakowaniach zostały wcześniej w naturalny sposób wysuszone i poćwiartowane, żeby jak najbardziej usprawnić ich przygotowanie i ułatwić gotowanie.
Sprzedawane w sklepach produkty na bazie suszu dzielą się na dwa rodzaje: te, które zawierają tylko jeden rodzaj warzywa, na przykład marchewkę czy pietruszkę, jak i na różnego rodzaju mieszanki, często dedykowane konkretnym daniom, na przykład służące jako dodatek do zupy.
Czy suszone warzywa są zdrowe?
Wiele osób nie sięga po suszone warzywa, obawiając się o ich jakość i wpływ na zdrowie. Co ciekawe, okazuje się, że warzywa w wersji ususzonej są dużo zdrowsze niż popularne mrożonki czy słoiczki, ponieważ zachowują większość swoich właściwości. Są aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim nie tracą witamin i minerałów, które są bardzo cenne dla ludzkiego organizmu.
Chcąc mieć pewność, że zakupione warzywa suszone są zdrowe, należy dbać o to, żeby wybierać produkty wysokiej jakości, pochodzące od sprawdzonych producentów. Jak je rozpoznać? Okazuje się, że najlepszą wskazówką jest umieszczony na opakowaniu skład produktu.
Jak rozpoznać zdrowy susz warzywny?
Wybierając susz warzywny, zawsze należy czytać składy na opakowania. To właśnie one są najlepszą wskazówką co do jakości. Co powinno nas zaniepokoić? Przede wszystkim obecność soli, barwników i aromatów, a także konserwanty.
Zasada jest prosta: im prostszy skład i im mniej w nim substancji, których nazwy brzmią niezrozumiale, tym zdrowszy produkt. Licząc na zdrowotne właściwości suszu, lepiej wybierać ten, który powstał w naturalny sposób, bez dodatku szkodliwych substancji.
Jak wykorzystać susz warzywny w kuchni?
Susz warzywny firmy http://ogrodnik.info.pl/suszone-warzywa,5.html może znaleźć szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie nadaje się zarówno jako dodatek do dań, jak i jako ich podstawa.
Najczęściej suszone warzywa wykorzystywane są jako baza do aromatycznego, warzywnego bulionu, który albo podawany jest samodzielnie jako alternatywa dla rosołu, albo służy do przygotowania innych zup. Suszone warzywa mogą być także dodatkiem do ryżu, makaronów czy kaszty, a także stanowić dodatek do mięs czy farszu.